Ezen a blogon elsősorban fantasy irodalommal szeretnék foglalkozni továbbra is (akármennyire kevés időm is van rá), ezen belül is elsősorban a saját világommal és írásaimmal kapcsolatos eseményekről fogok beszámolni. Lesznek majd még írástechnikai anyagok is, és saját történetek. A folytatásos mese további részei is várhatóak majd rövidesen.

Joggal felmerülhet a kérdés, hogyan kerül egy fantasy irodalommal foglakozó oldalra gyerekeknek szóló mese?

A helyzet az, hogy a mese és a fantasztikus történet azért nincs nagyon messze egymástól. A minap olvastam éppen a Wikipédia meghatározást. Régen nem voltak külön gyerekmesék és felnőtt mesék, csak kitalált történetek. Csak korunkban vált el ez a kettő ennyire élesen egymástól.

A gyerekeknek szóló varázsos, vagy tündéres mesék pedig egyenesen belépőt jelenthetnek az olvasás világába, és előkészíthetik a talajt a felnőttkori fantasy olvasásnak. De a mesék hallgatásának és olvasásának amúgy is számos pozitív hatása van: vigaszt nyújt, bátorságot ad, segít a problémák és traumák feldolgozásában, élénkíti a fantáziát, segít a helyes énkép és értékrend kialakításában, empátiára tanít (már ha be nem tiltják ezt a fajtát itthon).

A könyvesboltok tele vannak mesekönyvekkel, és bizony egy jól megválasztott mesekönyv remek ajándék lehet születésnapra, egyéb ünnepre. De itt is az a helyzet, mint az egyéb irodalommal: sok a külföldi tartalom, mivel annak már a marketingjét és egyéb járulékos költségeit részben valaki megfizette, és a kiadó kevesebbet kockáztat, mintha egy ismeretlen magyar szerző könyvét adná ki.

Viszont a modern technika korában a szerzőknek vannak más lehetőségei is a megjelenésre. Ennek egyik szép példája a nemrég indult Meskete.hu portál.

(2023. január 16-i adatok.)

A portálon bárki tölthet fel mesét, de azokat megjelenés előtt az admin-team ellenőrzi, használata ingyenes. Jó szívvel ajánlom mindenkinek!

Az itt megjelenő szerzők között vannak amatőr-kezdő írók, de több könyvvel rendelkező profik is. A mesék között korosztály és témák szerint is lehet válogatni, és némely mese hanganyag formájában is elérhető. Ha valamely író stílusa megtetszik, egy link segítségével eljuthatsz a saját írói oldalára, vagy megtudhatod, adott-e már ki mesekönyvet, amelyet aztán megvásárolhatsz. Ha tetszik egy mese, visszajelzéssel támogathatod, bátoríthatod a szerzőjét, hogy nagyobb kedvvel írjon továbbra is.