Pár napja részt vettem a Zimankó műhely első Világépítés workshopján. Nem vettem zsákba macskát, mert korábban már Zsuzsa segítségével randiztam egyet az egyik kedvenc karakteremmel és akkor is igen jól éreztem magam.

A fantasy zsáner igen lényeges eleme a világalkotás, hiszen egy olyan környezetbe visszük el az olvasókat, ami a valóságban nem létezik, tehát szó szerint nekünk kell megalkotnunk. Ez egy vékony jég, ami könnyen beszakadhat, és – aki követi az egyes könyves és filmes híreket, az tudja, hogy – nagy költségvetéssel, több munkatárssal futó világalkotó projekteket is szétszed a közönség, ha a legkisebb logikai bukfenc vagy hangulatilag nem odaillő elem tűnik fel.

Ez alól a regényírók sem kivételek a világalkotás során ízekre szedtük többek között Tolkien Középföldéjét, a Dűne Impériumát és a Star Wars univerzumát is. Aztán megmutattunk egy keveset a saját világunkból egymásnak, és felfedeztük azokat a területeket, ahol a saját világunkban még kisebb-nagyobb fehér foltok éktelenkednek.

Kreatívkodtunk egy kicsit a Canva felületén, amikor egy virágcserépbe kellett „elültetnünk” a saját világunk alkotóelemeit. Na, nem kell semmi eget rengetőre gondolni, hiszen alig pár percünk volt, hogy a felület kínálatában találjunk pár megfelelő elemet. Az enyém például így néz ki:

Zsuzsa roppant kedvesen, figyelmesen vezetett végig minket ezen az alkotási folyamaton, melynek végén ötletekkel telve köszöntünk el egymástól. Úgy érzem, mindannyian izgatottan várjuk a következő alkalmat.

Zsuzsa írótámogató projektjeit csak ajánlani tudom mindenkinek!

A Zimankó műhely Facebook oldala

A Zimankó műhely YouTube csatornája