Következzék tehát az interjú folytatása!

Előzmény

A műveid szereplőit hogyan találod ki, és hogyan illeszted be a világodba?

BZs: Ők random jönnek. Mivel sokszor egy adott történethez a karakterek hamarabb megszületnek, így könnyedén bele tudom illeszteni őket a szövegbe.

BI: Néhány szereplő alapját régi szerepjátékos karakterek ihlették, de van olyan főszereplő, akit három-négy valós, élő karakterbő gyúrtam össze. Nem lett szerethető, de tökéletes karakter!

DA: Ebben sokat segít a szerepjátékos múltam, ahol a pontos karaktergenerálás a játék alapja. Sok olyan szereplő van a regényeimben, akikkel itt-ott játszottam is, így ők már az írás kezdetekor élének éltek bennem, szinte önállóan cselekedtek, és vitték előre a történetet. Egyikük sem tökéletes, így a világ kihívásaival meg kell birkózniuk, és ez bizony nem megy zökkenőmentesen.

Milyen háttértartalom segédeszközöket használsz az íráshoz (idővonal, karakteradatlapok, térkép, stb.)?

BZs: Nem szoktam. A trilógiám első két könyvét át fogom dolgozni, ahhoz pedig szeretnék segédeszközöket alkalmazni, mivel sok karakterrel kell dolgozni. Valamint a harmadik kötet is hozzá fog csapódni.

BI: Saját világhoz saját térképrendszer dukál. Miután megálmodtam és vázlatszerűen lerajzoltam, Szőke Péter informatikus barátom segítségével digitalizáltuk, így került fel a honlapra és a regény elejére. Karakterek kidolgozásánál a klasszikus jellem-színskálát használom, ez alapján lehet a legjobban kidolgozni az egymáshoz illeszkedő, vagy ellentétes karaktereket, konfliktusképző alapokat. A cselekményt hosszabb tervezés előzi meg, mely a végén „forgatókönyvszerű” idővonalas történetté áll össze. Ezzel gyakorlatilag elkészül a regény, maga az irodalmi megírás (6 hónap) csupán a munka második fázisa.

Korábbi tanulmányaim és munkáim sokat segítettek a kutatásban, így nem okozott problémát akár a földrajz, a politikai játszmák vagy éppen a tengeri, hajós jelentek hiteles ábrázolása.

DA: Az első világ még szerepjátékhoz készült, így ott a háttérben található egy teljes fajleírás-csomag, hit- és naptárrendszer, és pár térkép. A második világnál a karakterleírások, és előtörténetek készültek el először, és ezekhez (mivel általában többszáz éves személyekről van szó) egy idővonal is készült, jelenleg közel 500 eseménnyel, valamint egy új világtérkép. Külön tartom nyilván a novellaötleteket. Mivel 2021 során 29 író bevonásával egy antológia is készült (Fátyolszakadás) erre a világra, így itt is el kellett készíteni egy világleírást a többiek számára.

Kacsingatsz-e más zsánerek felé, vagy kevered-e írásidban a fantasyt más zsánerekkel?

BZs: Szeretnék elmerülni a gyerekkönyvek világába. Mostanában sokat illusztrálok mesekönyveket, és azóta egy-két mesekönyv kézirata is megszületett. Ettől függetlenül a fantasy írását nem szeretném abbahagyni. Van egy munkám (kisregény), amit horror műfajban írtam meg. Abban vannak fantasy elemek. De úgy érzem ezt a zsánert nem fogom elhagyni. 🙂

BI: Szélesi Sándor felkérésére írtam sci-fi novellát, tragikus végkifejletű drámát. Ha viszont választhatok, megmaradok a tábortűz mellett ülő nagypapának, aki mesél az unokáinak csodás világokról, hősökről, szenvedélyről, odaadásról, hitről.

Sokan kérdezték, miért ezt, miért így írtam?

A torony” archaikus nyelvezettel, kifinomult szóhasználattal íródott. A fantasy zsánerében gyakran előforduló varázslatok és papi imák némelyikét versben írtam meg, ezzel még egyedibbé téve az általam nagyon szeretett kötetet.

DA: Mindkét világ tartalmaz science-fiction elemeket is. Az első világban maga a világ mesterségesen létrehozott, a Föld pusztulása után egy terraformált bolygót népesítenek be az új fajokkal, míg a második világban az összeesküvő „fajok” között ott van az öntudatra ébredt Mesterséges Intelligencia is.

Ezen kívül egy folytatásos tündérmesét írok a blogomon.

Mik az írói terveid a jövőre nézve?

BZs: Most készül legújabb könyvem Jillian Rosedale címen. Valamint dolgozom következő kézirataimon, kiadásra.

BI: „A torony” egy trilógia első kötete. A honlapomon olvashatók a főszereplők előtörténetei, illetve az egyik jelentős mellékszereplő folytatásos formában megírt előélete. Egy tolvaj-klán vezetője a város meghatározó személyisége, mindenkinek ajánlom a róla szóló írásokat!

Készül a második regényem, melynek munkacíme „Mágusháború”, talán sejteni lehet, mi generálja majd a fő konfliktust.

Jó hír, hogy a megálmodott világomban több szerző is ír regényt, Osvalt László egy bankárcsaládban felnőtt kobold, különleges kalandjait meséli majd el! Várjuk a megjelenését!

DA: Jelenleg azon dolgozom, hogy minden művem szabadon letölthető legyen a honlapomról. Azok számára, akik szeretnék a munkámat anyagilag is támogatni, létrehoztam egy Patreon oldalt. Jelenleg a fent említett két mű tölthető le onnan, de rövidesen elkészül a 2015-ben megjelent regény átdolgozott, bővített kiadása, és ennek két folytatása is.