Egy egy évig tartó „gigaprojekt” zárult-zárul a napokban. Persze ez az egész csak nekem „giga”, egyébként könyvek tucatszám jelennek meg naponta. Hogy mi és hogyan történt az egy év alatt, annak egyes részleteiről már volt szó a blogon, és most nem mennék bele a további részletekbe, mert nem ez az, ami most írásra késztet.

Tegnap megnéztem egy podcast adást, és azt kellett látnom-hallanom benne, hogy amit a Fajháborúk kora világának megalkotásakor az emberiség jövőjeként felvázoltam, az nagyrészt valósággá válik, méghozzá akkor és úgy, ahogyan leírtam. Persze nem fogják 2036-ban vámpírok vérfarkasok és egyéb természetfeletti lények átvenni a hatalmat a Földön (bár ki tudja), de a civilizáció rangos nemzetközi elemzők szerint is komoly összeomlás, krízishelyzet előtt áll, és ez a következő 10 évben fog bekövetkezni valamikor.

Páraknak már meséltem, hogy 2015 környékén egy ideig úgy éreztem az általan kitűzött 2036-os dátum túl korai, de aztán 2018-2020 között az álláspontom megint megváltozott, és azóta már túl későinek gondoltam ugyanezt a dátumot. Hát, úgy tűnik, tényleg nem húzzuk ki addig.

Azt még elképzelhetőnek tartanám, hogy az emberiség megbirkózik egy vírussal, vagy hogy sikerül kicsit késleltetni a klímakatasztrófát, hogy megoldjuk a nemzetközi szállítás várható összeomlását, de hogy a három kihívást, és ami még e mellé beesik, azt együttesen nem fogjuk legyőzni az biztos.

Következzen most egy részlet a könyv előszavából:

A természetfeletti fajokat a 2036-os puccs és az azt követő új világrend miatt sokan tekintik az emberi faj hóhérainak, míg mások a megmentőinek, állítva, hogy nélkülük az emberiség rövid időn belül kiirtotta volna önmagát. Ebben az alternatív világban már senki nem fogja megtudni, hogy kinek volt igaza.

Nekünk viszont, akik az eredeti Földön élünk, nincsenek „megmentőink”, úgyhogy pár évtized múlva kiderülhet az igazság.

Így esett hát, hogy egy valóságtól elrugaszkodott fantasy világon keresztül bekopogtat a realitás. És megint ott van a kérdés, hogy mi is ez a világ? Disztópia vagy utópia?

És most írnék pár szót a borítóról, mert véleményem szerint telitalálat lett. A könyv címe Fátyolszakadás, és a borító grafikán egy textilanyagot tép szét egy karmos kéz, mely mögött egy szörnyalak tűnik fel. Első olvasatban ez egy egyszerű leképezése a címnek. A gonosz lények, melyek eddig rejtőzködtek rátörnek az emberiségre. Csakhogy ilyen kinézetű szörny nincs a Fajháborúk kora világán. Ez a kép legfeljebb pár kétségbeesett földlakó rémálmaival egyezhet meg, melyeket a „nagy puccs” utáni napokban élnek át, és aki ismeri a világot, az tudja, hogy kinézetében sokkal rémisztőbb a valóságnál. Ismerős az a mondás, hogy legnagyobb ellenségünk a saját félelmeink?