Ez a blogbejegyzés egy sorozat része. A Fátyolszakadás antológia születéséről adok hírt ezekbe a posztokban. Keresd a többit is a Fátyolszakadás címke alatt.

A Fátyolszakadás antológia tanulságai

Lassan beérkeznek az utolsó művek is a Fátyolszakadás antológiához, és gyűlik a pénz a szerkesztőre. Szeretnék mesélni nektek pár dologról, ami az elmúlt hónapok jövedéke. Sokat tanultam én is, és lehet pár dolgot nektek is (írók, olvasók) érdemes átgondolnotok.

Az első erről szóló posztban még nem a művek tartalmáról fogok írni, csak a járulékos dolgokról.

Írók és művek azonosítása

Ha más a polgári neved, az írói álneved, és egy harmadikat használsz a Facebook-on, és egy negyediket a Messengeren, majd ezekből egyet sem adsz meg a fájl nevében, amit beküldesz, sőt a mű címét sem, csak a projekt nevét, akkor elég nagy esély van rá, hogy valahol valami elkeveredik, de ha nem, akkor is a szervezők idejét fogod elvenni attól, hogy magukkal a művekkel foglalkozzanak.

A javasolt forma a beküldésre:
Magában a szövegfájlban nyugodtan tüntesd fel úgy a neved, ahogyan a kötetben szeretnéd, hogy megjelenjen, azaz itt használhatod az írói álnevedet. Ezzel fogunk dolgozni úgyis, amikor a szövegről lesz szó. Minden más helyen, ahol téged egyértelműen kell azonosítanunk, ott a polgári nevedet használd, kérlek!


Javasolt fájlcím formátum: Polgári neved – mű címe

Javasolt tárgysor a beküldő e-mailnek: Polgári neved – projekt neve

A beküldő e-mailben esetleg megadhatod minden nevedet, amit használsz. Ártani nem fog.

Követelmények ismerete

Az elmúlt hónapokban, amióta a projekt fut, ha nem írtam le nyolcvanszor azt, hogy hová kell beküldeni, mikorra, mennyi az oldalszám határ, hol van a világleírás, mit kell csinálni következő lépésként, akkor egyszer sem.

Ha úgy tervezed, hogy jelentkezel egy projektre, akkor az első lépés legyen, hogy a szükséges adatokat (a pályázati kiírást, linkeket, beküldési e-mail címet) mentsd le magadnak valahová!

Külalak

Mellékelek egy képet arról, hogyan kellene kinéznie egy írásműnek, amikor csatolt fájlként véglegesen beküldöd bármilyen pályázatra. Ez a te jól felfogott érdeked is, hogy így nézzen ki, mert amennyiben a külalak ettől jelentősen eltér, akkor elképzelhető, hogy a szerkesztő dupla árat fog kérni a te munkád átnézéséért, és ez az egyéb, hasznos dolgokra fordítható költségekből vesz el. (Egyébként a legtöbb pályázatnál azt, ami nem így néz ki, azt azonnal el is vetik, szóval jobban teszed, ha megtanulod a szabályokat.)

(A párbeszéd gondolatjellel jelölve, a bekezdések szorosan egymás után, első soruk behúzva …)

A szükséges szabályokról a neten sok helyen tájékozódhatsz, bár kétségtelen, hogy nem mindenhol ugyanazokat az elvárásokat jelenítik meg a posztok, de az alapokat megtalálod.

Remélem, mindenki talált hasznos tanácsot, észrevételt a fenti sorokban. A következő részben a novellák tartalmáról fogok írni egy-két érdekességet.