Nem én találtam ki, de remekül hangzik, csak támogatni tudom. Ha rákerestek a #FantasyFebruár hashtag-re, meg fogjátok találni az ehhez tartózó tartalmakat, és remélem, ezek gyors ütemben szaporodni fognak! A cél, hogy februárban olvassunk fantasyt!

Indult hozzá egy játék is Fantasy Február Bingo néven, aminek a szabályait itt ismerheted meg: Fantasy Február Readathon Bejelentő.

Az ötlet azért tetszik nagyon, mert nem csak olvasásra buzdít, de arra is, hogy lépjünk ki a komfortzónánkból, és esetleg olyan könyvet is a kezünkbe vegyünk, ami ugyan zsánerben fantasy, de egyébként nem illik teljesen az olvasási profilunkba. Ezen kívül játékos elemet csempész az olvasás amúgy is kellemes és élménydús folyamatába. Mivel a csatlakozó bloggerek és vloggerek könyveket is ajánlanak az egyes témákhoz, így az is könnyen csatlakozhat, aki amúgy nem ismerős annyira a felhozatalban.

Remek feltételrendszer

Majd minden olvasási feltétel tetszik nekem, mivel tágítja a nézőpontokat és segít esetlegesen lerombolni egyes káros előítéleteket. De menjünk sorrendben!

Örülök, hogy bekerültek a nem angolszász szerzők (ide magyarok nem férnek be most, mert nekik külön pont van), mert az angol nyelvterület túlsúlya itt is nyomasztó, és minden bizonnyal élnek a világ más területein is tehetséges írók, csak nehezen bírnak a médianyomással, és ezt érdemes magának az olvasónak is tudatosan fejben tartania, mert így olyan gyöngyszemeket talál, amire talán nem is számít.

Azt, hogy mennyire jó itt is, ha a mai magyar környezetben megjelenik az LMBT téma, azt nem is kell magyaráznom, bőven van, aki érti,a többiek, meg úgysem akarják érteni.

Zsáner keveredés: Igen! Nem lehet minden könyvet egyetlen skatulyába beletuszkolni!

Női szerző: igen, igen, igen!

Magyar szerző: Én már akkor kiakadok, amikor azt javasolják, hogy magyar fantasy szerző válasszon magának angolos hangzású álnevet, mert akkor majd jobban fog fogyni a könyve. Tudom, hogy így van, de ez szörnyű. Megbecsülhetnénk jobban a saját íróinkat, bármely zsánerben is alkotnak!

Térkép: A fantasy egyik alapköve a világépítés. Általában jót jelent, ha a könyvhöz tartozik egy térkép, mert feltételezi, hogy az író foglakozott a kérdéssel. Nagyobb valószínűséggel jó a könyv, bár garancia ekkor sincs.

Kisállat túléli: A feltétel tréfás okból került be, de környezetvédőként támogatom.

Más korosztály: Na, ez is egy előítélet mentesítő feltétel. Gyakran beszélnek például az ifjúsági irodalomról lenézően. Már sokszor, sok helyen leírtam, hogy az ifjúsági címke azt jelenti, hogy a mű szóhasználatában, történetszövésében fiatalabb korosztálynak is értelmezhető, nem pedig azt, hogy gagyi. Nyilván vannak itt is rosszabb minőségű darabok, de ugyanez igaz a felnőtt irodalomra is.

Ez itt a reklám helye

Ennyit a feltételekről, és most jön egy kis önreklám (majd lejjebb kiterjesztjük ezt másokra is). Van két fantasy könyvem, és mindkettő több kategóriába is passzol. Nyilván a magyar szerző és a női szerző mindkettővel kipipálható. A 2015-ben megjelent Az emléktolvaj bekerült a Zsoldos-díjra jelöltek közé. Az Ahogy a szálak összeérnek 25 novellát tartalmaz, valamint egyik főszereplője biszexuális, bár ez nem kap túl nagy hangsúlyt a történet folyamán, de szó esik róla. A nem ember főszereplő szintén kipipálható, bár Az emléktolvaj legfontosabb szereplője ember (mágus), de ott is vannak vele egyenrangúan súlyos egyéniségek mind a vámpír (Daniel), mind a vérfarkas (Lionel) és tündér (Nestor) vonalon. A novelláskötetben is ugyanígy hemzsegnek a nem ember szereplők. Aki tehát azt választja, hogy a teljes feltételrendszert teljesíti, ezekkel a könyvekkel több legyet üthet egy csapásra.

Írjatok kommentben olyan könyveket, melyek szintén több (legalább három) feltételnek is megfelelnek!
Minden magyar fantasy író nyugodtan ajánlja a könyvét egy hozzászólásban, majd osszátok meg a bejegyzést a saját írói oldalaitokon! Csináljunk reklámot egymásnak!
Mindenkinek jó keresgélést és olvasást kívánok!