Blogolás

Ez egy csonka év volt még írói szempontból a számomra. Február végéig még dolgoztam, és ez olyan mértékben leszívott, hogy ezen kívül alig volt valami másra energiám, így a magamra találás márciussal kezdődött.

Tanulás

Mivel már előző év végén tudtam, hogy februártól megszűnik a munkaviszonyom, így volt időm előre tervezni, és jelentkeztem a Magyar Íróképző egy kezdő tanfolyamára, melyre március vége felé került volna sor Veszprémben. De addigra lezárták az országot, így az az esemény elmaradt. Helyette áprilisban on-line vettem részt rajta.

Meg kell mondjam, ez benne van életem legjobb döntései között. Bár már nem tartom magam teljesen kezdőnek, és sok dolog a tananyagból már igencsak ismerős volt, jó volt ismételni, megerősítést kapni. A tanfolyam elvégzése pedig belépési lehetőség egy remek, összetartó közösségbe.

Ez az élmény elegendő inspirációt adott ahhoz, hogy újra az írás felé forduljak. Innentől lehet már konkrét lépésekről, és számszerűsíthető eredményekről beszélni.

Májusban indítottam el ezt a blogot, mely a fantasy irodalmat próbálja népszerűsíteni, de nem a hagyományos módon, hogy más (zömében külföldi) szerzők könyveit ajánlja. Itt magáról az írásról van szó, és arról, hogy gyakorlatilag bármiből lehet egy jó fantasy történetet keríteni.
Erről szól a történelemhack és a legendák sorozat.

Sorozatok a blogon

A történelemhack sorozatban fogtam pár egészen apró történelmi hírt, és ezekre húztam fel pár lehetséges történetvázlatot (Szemiramisz királynő kalandos élete, A Tízezrek menetelése, Sárkányok Kukutyinban, Apák és fiúk, Angyali történet). A legendák sorozatban pedig ugyanezt a módszertant legendákra fűztem fel (Jégsárkányok a Balatonnál, A tihanyi visszhang legendája, 50 millió éves pénz).

Júliusban a lakás felújítása miatt a blog, és gyakorlatilag minden egyéb írói tevékenységem leállt, hogy augusztusban aztán újult erővel lássak neki a terveim megvalósításának. Két blogon új sorozat indult, az egyik régóta tervben volt, a másik viszont eddig még csak néha-néha merült fel ötletként, de egy felhívás hirtelen és váratlanul életre keltette.

A tervezett sorozat karakterfaragó néven indult útnak, és négy részben Szemiramisz királynő alakján keresztül a karakteralkotás folyamatát járja körül. A másik pedig egy mesesorozat, mely egy felhívásból, és egy hozzá tartózó képből indult, és a Fajháborúk kora világára visz el, de csak a tündér-vonalat követi, így kisebb gyermekek számára is élvezhető (A kék ajtó, Az öreg teáskanna, A virágok titkos élete, Misu cipője).

A bejegyzés eléggé hosszúra nyúlt, pedig még csak a blogon történteket jártam körbe (félig meddig, pár dolog kimaradt), és nem szóltam semmi másról. Itt azonban ideje kis szünetet tartani.

(Folytatás)