Elérkeztünk a karakteralkotás azon részéhez, ahol már nem a száraz adatoké a főszerep: megjelenés. Természetesen itt is a történetből kell kiindulnunk.

A társadalmi kapcsolatok súlya


Szemiramiszért legalább két férfi rajongott, ami feltételezi, hogy felettébb dekoratív megjelenésű. Egy pásztor fogadott lányaként egy hivatalnokhoz ment férjhez, ami nem rossz teljesítmény, még ha az isteni eredet legendája meg is könnyítette neki ezt a felemelkedést. Első férjét aztán könnyedén lecserélte egy másodikra, melynek oldalán nagyobb hatalmat remélt. Ez ugyan jellembeli tulajdonságokra utal, de fel kell tennünk a kérdést, hogy ábrázolhatjuk-e kinézetében könnyűvérű nőnek? A kérdés erre szerintem egyértelműen nem.  V. Samsi-Adad asszír király ugyanis nem egyszerűen megszerzi magának, amit királyként feltehetően megtehetett más nőkkel akár, hanem feleségül veszi. Később, a király halála után pedig nőként képes volt a trónon maradni, ami azt jelenti, hogy tekintélye volt, megfelelő fellépése. Szemiramisz tehát semmiképpen sem súlytalan, feltehetőleg megjelenésében tekintélyt parancsoló, ugyanakkor gyönyörű, képes lángra lobbantani a férfiak szívét.

Egy kis kutatás

Ha a történetszálat nem helyezzük más időbe, vagy térbe, akkor természetesen érdemes tanulmányozni a kor viseletét, és a terület lakosságának általános külső jegyeit. Ezek alapján kreol bőr, és sötét haj dukál a karakternek. A korabeli ábrázolások erősen stilizáltak, és zömében férfiakat ábrázolnak. Nehéz feladat lenne ezekből saját magunk összeállítani a királynő öltözetét. Szerencsére vannak, akik ezt a kutatást már elvégezték helyettünk: THE ULTIMATE FASHION HISTORY: Mesopotamia.

Milyen is lehetett Szemiramisz?

Tehát Szemiramiszt fiatal lányként és királynőként is egy kiemelkedően szép nőként képzelhetjük el, akinek a fellépése olyan, hogy fel kell rá figyelni, aki színesen öltözik, erősen festi magát, a haját összefogva és mindenféle szalagokkal egyéb kiegészítőkkel, később koronával díszítve hordja, és anyagi helyzetét elsősorban ékszerekkel fejezi ki.

Innentől a képzeletünkre és az adott jelenet hangulatára van bízva, hogy ezen határok között mit adunk rá. Szemiramisz tudott hatni a környezetére, és ennek érdekében a ruhák, és ékszerek, a haj mint kifogyhatatlan eszköztár állt rendelkezésére. Biztos vagyok benne, hogy használta is. Ne feledkezzünk meg az illatokról sem! A kelet fűszerek és parfümök mindig is híresek voltak.

Összeállt egy csábítási jelenet, melyben Szemiramisz szemérmes nőt alakítva, de minden nőiségét bevetve rabolja e egy férfi szívét?

Előzmények: Karakteralkotás – Szemiramisz királynő – 1. rész, 2. rész

Folytatás: Karakteralkotás – Szemiramisz királynő – 4. rész