Amikor Szent László király vitézeivel üldözőbe vette a kunokat, azok aranyakat szórtak maguk mögé. Azt remélték, hogy a magyarok felszedik az aranyakat, és így ők megmenekülhetnek. László ekkor az éghez fohászkodott. Imája meghallgatásra talált: az aranyak nyomban kővé változtak! Az üldözés folytatódott és győzelemmel végződött.

Forrás: Wikipédia

Ebben az egy legendában rengeteg elem kapcsolódik össze. Itt van mindenek előtt a vitéz, bölcs és igazságos király legendája. A magyar történelemben több olyan király is van, akit jó értelemben vett szájára a néphagyomány, Szent László király az egyik közülük. A másik legendás elem a furcsa, lapos, kerek „kődarabok”, melyeket a néphit nem tudott mással azonosítani, csak pénzzel, mely valamiért kővé vált. Igazából ezek 40-50 millió éve élt ősállatok maradványai.

Az anyagok átváltoztatásának képessége mindig is nagy álma volt az emberiségnek, és egyesek ebben látták a tudományok csúcsát sokáig, az alkimisták ezt nevezték bölcsek kövének. Igaz, ők a másik irányban akarták elvégezni az átváltoztatást: bármely olcsó, bárhol fellelhető anyagból akartak aranyat csinálni. Az alkimisták álmában jó pár uralkodó osztozott, és rengeteg aranyat áldoztak arra, hogy egy tudós elme (vagy haszonleső kókler) aranyat csináljon nekik.

A bölcsek köve jelenséget több író is felhasználta (pl. Szepes Mária: A Vörös Oroszlán, J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve).

De már a régiek is tudták, hogy az ilyesfajta képességeknek rengeteg hátulütője lehet. Erre jó példa Midas király legendája, aki azt kérte Dionysustól, hogy minden, amihez hozzáér, változzon arannyá. A kívánság ebben a formában azonban végzetes, hiszen ezek után sem enni, sem inni nem tud az illető.

Itt elérkeztünk egy másik fontos, és jól használható fantasy elemhez: a kívánságok erejéhez. Rengeteg bajba lehet keverni a hőseinket egy-egy nem teljesen átgondolt, és ezen nyers formájában teljesülő kívánsággal. Arról nem is beszélve, hogy a hőseinknek el kell jutnia odáig, hogy kívánhassanak valamit, valamit le kell tenniük az asztalra, ami persze újabb kalandok és megpróbáltatások forrása lehet.