A Tapolcai-medencében tanúhegyek sorakoznak, a nevüket sokan tudják sorolni: Badacsony, Csobánc, Szigliget … de igen kevesen teszik a felsorolás végére a Halápot. Mért is tennék? Először is a haláp szó jelentése vizenyős rét, vadvizes hely, ami nem igen utal hegyre, másrészt a Haláp-hegynek mostanra már alig van hegy formája. Az lett a veszte, ami oly sok minden másnak is: túl kiváló volt. Mivel ennek a vulkáni kúpnak volt a legjobb minőségű a bazaltja, így itt indult meg a bányászat, és a hegyet szépen, apránként, körülbelül 60 év alatt (tényleg apránként, mivel apró darabokra zúzták útépítéshez) elhordták. A hegy és a bánya történetéről itt olvashatsz bővebben.

Haláp-hegy (forrás)

Vajon nagyobb tisztelettel bántak volna vele, ha valóban egy óriáslány sírja lenne, ahogyan a róla szóló legendában említik?

Az óriás sírja

A legenda szerint ezen a tájon régen óriások éltek, együtt az emberekkel. Egyiküket Balatonnak hívták, az ő lánya volt Haláp. A lányka sajnos megbetegedett és meghalt (más verziók szerint belehalt a bánatba, amikor emberlány barátját elvesztette, vagy öngyilkos lett), s apja itt temette el. Az édesapa is meghalt, amikor a temetéshez egy hatalmas sziklát emelt fel, mely alól víz tört elő. Az előtörő vízből lett a tó maga, ezért viseli a Balaton nevet.

A régiek minden kisebb nagyobb kiszögeléshez és bemélyedéshez tudtak egy mesét sárkányokkal, óriásokkal, és egyéb mesés lényekkel. A fantasy, mint műfaj nem új, szerintem ez az egyik legősibb.

Milyen történetet lehet ebből a legendából kerekíteni?

Mi lenne, ha az óriások valóban léteznének, és felbőszítené őket az, ahogy egyikük sírjával bántak az emberek? Kisebb dolgokért is háborúztak már.

De az is lehet, hogy az óriások kihaltak, a csontjaik viszont varázserővel bírnak, és ezek a csontok a bányászat során lassan felszínre kerülnek. A mágiáról senki nem tud, csak egyre sűrűsödnek a furcsábbnál furcsább esetek. Ezt a szálat krimi és horror irányba is el lehet vinni.

A mágikus csontok esetében újabb variáció lehet, ha az emberiség egy része (illegalitásba kényszerült varázslók, és egyéb szerzetek) tud a csontok létezéséről, és azok mágikus hatásáról. Az egyik csoport újra akarja nyitni a bányát, hogy elérjen a csontokhoz, melyek még nem kerültek a felszínre, míg a másik csoport ezt meg akarja akadályozni, hogy senki ne jusson ilyen természetfeletti hatalom birtokába.

Közben Haláp, az óriáslány ott nyugszik a káosz közepette a föld mélyén, egyenlőre még háborítatlanul.