Pár napja olvastam egy bejegyzést, mely fantasy téren egyértelműen továbbgondolásért kiált.

Virágzott itt nem messze tőlünk egy őskori kultúra, melyről alig tudunk valamit, mivel egyrészt nem használtak semmiféle írásos feljegyzést, másrészt pedig szabályos időközönként felégették a városaikat és újakat építettek helyettük. Elolvastam több forrást is még erről a témáról, tényleg nem sok mindent tudtak eddig a tudósok kideríteni. Az elnevezését, Cucuteni–Tripolje-kultúra Cucuteni (Kukutyin) településről kapta a közösség.

A kevés tény, ami kiderült

Az biztos, hogy a korban, amikor éltek, a technikai színvonaluk és szervezettségük kimagasló volt. Ugyanakkor tele voltak furcsaságokkal.

  • Készítettek emberalakokat ábrázoló szobrokat, de ezek nagy része nőket ábrázol, férfiakat alig.
  • Nem találtak temetőket, a holttesteket valahogy máshogy adták át az enyészetnek.
  • 60-80 (egyesek szerint pont 72) évente felégették a városaikat, melyek egyébként a kor színvonalán igen nagynak számítottak, akár 40 000 ember is élhetett együtt.
  • A felégetett városokat ugyanazon a helyen újraépítették. Volt amelyiket tizenháromszor egymás után.
  • A hátrahagyott eszközök között viszonylag kevés a fegyver.
(forrás)

Ha tűz, akkor sárkányok?

Mi ugrik be erről egy fantasy rajongónak? Nos, éppen így nézhet ki egy olyan civilizáció, amely valahogy háziasította a tűzsárkányokat. A települések felégetése remek védekezés például az elszaporodó rágcsálók és egyéb kártevő ellen, de roppant bonyolult dolog. Viszont pár sárkány pillanatok alatt megoldja a problémát. Kevés a fegyver? Ha a határokat sárkányokon lovagló őrjáratok védik, ugyan ki merne erre a népre támadni? Hogy mért a nők voltak a főszerepben? Nos, egy olyan kultúrában, amely biztonságban érzi magát, ritkán kell háborúznia másokkal a férfiak szerepe eleve csökken. Mért nincsenek temetők? Feltehetőleg a holttesteket nem eltemették, hanem hamvasztották. (Vagy egyéb módon hasznosították, elvégre a sárkányokat etetni is kell.)

Milyen történeteket lehet egy ilyen környezetbe helyezni?

Remekül lehet itt mindenféle beilleszkedés-otthonra találás típusú szálakat bonyolítani, melyek egy igen eltérő típusú kultúra bemutatásával igazán eredeti hangulatot adhat a történetnek. Ugyanez igaz a felnőtté válás folyamatára is.

Lehetnek egy ilyen társadalomban is válságok, például, ha valamiért megbomlik az emberek és sárkányok szövetsége. (Ezt az Így neveld a sárkányodat sorozat mostanában eléggé kivesézte, de azért maradtak még lehetőségek.)

Okozhat konfliktust az is, ha az emberek egy csoportja „másként gondolkodóként” gyökeresen fel akarja borítani a jelenlegi társadalmi rendet, vagy csak pár apróságot akar megváltoztatni, de ezek az egyensúly teljes felborulásához vezetnek.

Ez az ősi civilizáció annyira egyedi jeleket mutatott, hogy akár sárkányok nélkül is érdekes lehet a figyelemre, de kérdés, mikor tudunk meg róluk többet.